1 av 2
Mattias Wigert på Trafikverket. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Nässjö

Olyckskorsning kan förbli stängd

Trafikverket: "Tveksamt om det är rätt lösning"
1:42 min

Det kommer kosta 2,5 miljon kronor att laga de materiella skadorna efter den svåra tågolyckan. Lika mycket som det skulle kostat att förse olyckskorsningen med bommar och ljus. Det är inte aktuellt, istället kan den tas bort.

Det var i onsdags som ett tåg krockade med en lastbil på en obevakad järnvägsövergång mellan Nässjö och Forserum. Den 23-årige lastbilschauffören omkom vid olyckan och flera personer skadades.

Olyckan fick också andra följder, som stopp i tågtrafiken och, alltså, en miljonkostnad för att reparera de materiella skadorna.

Två och en halv miljon motsvarar alltså vad det skulle kosta att sätta upp bommar och ljus på den hittills obevakade olycksdrabbade övergången, eller plankorsningen som det egentligen heter.

Men Mattias Wigert som är sektionschef på Trafikverket i Jönköping tror inte att det skulle ha varit rätt lösning för den aktuella övergången som man passerar om man kör på en liten grusväg i området.

– Det finns ju en problematik med alla sorters plankorsningar, ljus- och ljudreglering och bommar är väl något man får titta på framöver men det är tveksamt om man av alla plankorsningar som finns skulle välja denna, det är tveksamt om det är rätt lösning i det här fallet.

Nu ska 220 meter järnväg ska lagas på så kort tid som möjligt. Tågtrafiken kommer att sättas i gång igen på söndag men det är oklart om plankorsningen någonsin kommer att öppnas igen.
– Initialt kommer vi inte kunna reparera den så vi kommer hålla den stängd tills vidare.

I och med att det är en väldigt liten väg med ett begränsat antal fordon som passerar så kan det bli så att man slopar korsningen.
– Men det finns många aspekter som man får titta på och man har också redan tittat på det, det är ju aldrig enkla frågor det här, är det så att man stänger något så måste det erbjudas tillgång till fastigheterna och markerna i området på något annat sätt. 

Reporter:
jonatan.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".