Andreas Olsson energi- och klimatstrategen på Länsstyrelsen, Jonas Lööf, projektledare för elbilsprojektet Green Charge Sydost och Henrik Ny, forskningsansvarig och huvudman för Green Charge sydost. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
Miljö

De hoppas på miljoner till elbilsprojekt

1:26 min

24 kommuner i Småland och Blekinge har anslutit sig till projektet Green Charge Sydost som som ska öka antalet elbilar på våra vägar. Och i dag kom beskedet att staten kan komma att satsa ytterligare fem miljoner på projektet.

De fem miljonerna kommer i så fall från Energimyndigheten och skulle betyda en hel del för projektet.
– Det innebär att vi får en stor och viktig pusselbit på plats i vår grundfinansiering och forskning för att kunna samordna och forska kring det här stora projektet Green Charge Sydost, säger Henrik Ny, forskningsansvarig och huvudman för Green Charge sydost.

Inom några veckor står det klart om det blir några pengar från Energimyndigheten, som redan bidrar till projektet.

Green Charge sydost är ett treårigt projekt i Småland och Blekinge som pågår fram till 2014. Hittills är 24 kommuner och två landsting värvade.

– Projektet syftar till att vi ska lära oss av de olika aktiviteter och de första fordonen som rullar ut för att kunna dra slutsatser om hur vi kan få ut ännu fler fordon på sikt, säger projektledaren Jonas Lööf.

Det finns ungefär 150 miljöfordon i regionen. Målet är att den siffran ska fördubblas. I Jönköpings kommun finns i dagsläget 25 elfordon. Ambitionen är att det ska bli fler.

– Fungerar det tror jag att de kan byta ut stora delar av sin nuvarande fordonsflotta. Men mycket hänger på räckvidden och hur fordonen används, säger Jonas Lööf.

Projektet fokuserar på att lansera fordonen hos kommuner och företag. Genom att låta dem driva igång utvecklingen ska volymerna öka och priserna sjunka.

– Det gör ju det mer tilltalande för privatpersoner att köpa in elfordon, säger Jonas Lööf.

Reporter:
anna.ekstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista