Anci Magnusson vice ordförande i socialdemokraterna Tro och Solidarietet. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Omar Mustafa

"Jag hade föredragit en dialog"

1:28 min

Omar Mustafas avgång från socialdemokraternas partistyrelse väcker reaktioner också här i länet. Istället för avgång hade man kunnat prata mer om det, säger Anci Magnusson, vice ordförande i Socialdemokraterna Tro och Solidaritet, tidigare broderskapsrörelsen.

- Jag hade föredragit en situation där vi hade kunnat säga "låt oss gå i dialog om det här"

– Men vad tycker du om att tvinga bort honom? Skulle han fått vara kvar eller tycker du det var rätt att han avsade sig sina uppdrag?

– För mig som kristen socialdemokrat är förlåtelsen ett centralt begrepp. Jag kan inte ställa mig på led och säga om du gjorde så här för många år sedan så är det fel än idag. Man måste få chansen att tala om att jag lärt mig av detta, vilket Oman Mustafa gjort. Och då måste jag som troende socialdemokrat ta på allvar det som är djupet i min bekännelse, nämligen förlåtelsen och säga nu går vi vidare, säger Anci Magnusson.

I ett mejl till TT skriver Omar Mustafa "Partiledningen menar att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater. Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i partiet."

Vice ordförande Anci Magnusson är försiktig i sina uttalanden idag men säger att nu behöver socialdemokraterna Tro och Solidaritet jobba ännu intensivare med sitt uppdrag.

– Vi förstår att vi får jobba än mer för att andra ska se att den kristna människor och andra från den islamiska läran är byggstenar i det svenska samhället, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista