Energi- och klimatforskaren Fredrik Hedenius. Foto: Anna Ekström/SR

Att avstå kött motverkar växthuseffekten

1:36 min

Är man rädd att öka på växthuseffekten borde vi äta mindre kött för även om man köper ekologiskt och närproducerat kött är det bättre för klimatet att avstå, menar energi- och klimatforskaren Fredrik Hedenius.

Maten vi äter och producerar utgör ett hot mot klimatet. Att välja ekologiskt eller närproducerat kött kan vara bättre för miljön, men för klimatet är det bättre att välja bort köttet. Det menar Fredrik Hedenus som är forskare inom energi och klimat på Chalmers.

- Maten på sikt är en viktig strategisk fråga för vi har svårt att minska de utsläppen rent tekniskt. Det effektivaste sättet vi har att minska utsläppen dramatiskt är att äta mindre kött, säger Fredrik Hedenus.

Enligt Länsstyrelsen i Jönköpings län står utsläppen från mjölk- och köttproduktionen för uppemot en fjärdedel av länets utsläpp av växthusgaser. Det beror i huvudsak på att kor släpper ut metangas från sina magar och att det blir lustgas när åkrar gödslas. Dessutom innebär den ökade globala köttkonsumtionen att skog huggs ned i tropikerna. När skogen huggs ned släpps kolet ut.

- Det är mycket viktigare vad man väljer att äta. En biff från granngården har kanske 50 gånger högre utsläpp än en böna från Brasilien har. Och då kan du ändå ta bönan på en båt och skicka den ett par varv extra runt jordklotet. Den är ändå 50 gånger bättre än biffen från granngården, säger Fredrik Hedenus.

Fredrik Hedenus tycker att man från kommunens sida bör se över vad för typ av mat som serveras och vilka signaler det sänder.

Inom Jönköpings kommuns program för hållbar utveckling finns ett mål om att 25 procent av råvarorna i kommunala kök ska vara ekologiska. Några mål för att mer klimatsmarta råvaror ska väljas saknas dock.

Men matens klimatpåverkan är inte en bortglömd fråga i Jönköpings kommun. Det säger Eva Göransson som är Agenda 21-samordnare i kommunen. Hon berättar att de vegetariska måltiderna har blivit fler och att köken i kommunen har stor möjlighet att själva välja klimatsmarta råvaror.

- Jag vet att de som jobbar med kostfrågor arbetar med sådana här frågor hela tiden. Och framförallt är det viktigt med de som tillagar maten och är nära ungarna och barnen och de äldre känner ett engagemang och förstår vikten av varför man ska välja det ena eller det andra. Och jag vet att de ständigt utbildar den här personalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista