Anders Jormin. Arkivbild: Anders Roth/Sveriges Radio
Jönköping

Jormin på sällsynt besök i hemstaden

5:58 min

Anders Jormin är Jönköpingssonen som växte upp i en musikerfamilj och blev en av Sveriges främsta kontrabasister. I dagarna släpps en cd som han spelat in på Jönköpings konserthus tillsammans med Jönköpings Sinfonietta.

Förutom att vara en av Sveriges främsta kontrabasister är Anders Jormin också kompositör.

Han har bland annat skrivit ett oratorium för Sinfoniettan och Jönköpings kammarkör på beställning från Smålands Musik och Teater.

Verket, Between always and never, uruppfördes i Jönköping för några år sedan. Och i dagarna släpps det på cd, inspelat i Jönköpings konserthus.
– Det är extra kul att göra något med rötter i min egen historia, säger Anders Jormin.

Det händer sällan, eller aldrig egentligen, nuförtiden att Anders Jormin besöker sin hemstad. Efter att hans mamma lämnade Jönköping för Göteborg finns det ingen fast punkt här längre.

Saknar du något?
– Ja, jag är glad för mina uppväxtår här, bland annat närheten till natur och vatten, badvatten, jag älskar att bada i sjöar.

Kontrabasisten Jormin har fått flera priser för sin musik. Hans far var  ju  professionell jazzmusiker, så jazzen fick han med modersmjölken. Till vardags är han professor i improvisation  på  Högskolan för scen ocoh musik i Göteborg.
– Jag möter unga, intresserade, fanatiska studenter; det är nästan en garanti för att man inte stagnerar som konstnär.

Oratorium är ett verk för en stor orkester och en kör och med ett sakralt innehåll.
– Men vi har gjort reservationen "samtida oratorium", för att antyda att just tyexternas innehåll kanske inte är högkyrkliga, men väl med ett andligt och förhoppningsvis inre berörande innehåll, säger Anders Jormin.

Reporter: Ulla Strängberg
ulla.strangberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista