Näringsliv

Husqvarna stäms och krävs på skadestånd

Ett teknikföretag i Stockholm anklagar Husqvarna AB för att ha avslöjat företagshemligheter. Nu har företaget stämt Husqvarna vid Jönköpings Tingsrätt och kräver dessutom skadestånd.

Teknikföretaget DellCron menar att Husqvarna tagit patent på en metod för att lägga fiberkablar i vägar och trottoarer - en metod som de båda företagen samarbetat om, som gör det möjligt att förlägga bredband med bara en tunn skåra i asfalten och därför är eftertraktad.

Genom att ansöka om patent röjdes företagshemligheterna med uppsåt från Husqvarna, enligt stämningen.

Företaget som nu stämmer Husqvarna menar att man på grund av detta kommer gå miste om många miljoner. Att ingen vågar använda metoden i dag eftersom det är oklart vem som har patentet.

Skadans storlek är enligt stämningen betydande, men man kan inte uppge någon exakt storlek för närvarande.

Stockholmsföretaget skriver i stämningen att det var de som utvecklade en helt ny metod för hur man kan använda fiberkablar, att de kontaktade Husqvarna med syfte att få en svensk partner som kunde vägsågar och att Husqvarna informerades om hur viktigt det var att den nya metoden hölls hemlig.

Husqvarna Construction som är en del av Husqvarna AB fick då uppdraget att ta fram en specialsåg för arbetet, enligt stämningen.

P4 Jönköping har varit i kontakt med företrädare för Husqvarna AB som i ett mail skriver: "Vi lämnar tyvärr inga kommentarer angående pågående tvister, exempelvis som den mellan DellCron AB och Husqvarna".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".