Christer Segersteen, ordförande i styrgruppen för Smart Housing Småland. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
Jönköping

Samlat Småland satsar på bostäder

1:34 min

100 000 nya bostäder, varje år. Det ska skapas genom Smålandssatsningen Smart housing Småland. Förhoppningen är att det ger ringar på vattnet och skapar jobb.

Smart housing Småland är ett samarbete mellan myndigheter, näringsliv och lärosäten i regionen. Det är en långsiktig process.

Visionen är att 100 000 bostäder ska skapas per år från 2050.

Och den här potentialen finns i Småland. Det menar styrgruppens ordförande Christer Segersteen från Södra Skogsägarna. Här finns skogar, industrier, läromedelscentra, och intresserade politiker.

– Om vi kan gå ihop och jobba tror jag vi kan skapa något väldigt positivt. Samhället behöver enormt mycket bostäder i framtiden. Och här finns alltså en potential.

Vem kommer ha råd med de här bostäderna?
Genom ett koncept med ett industriellt byggande får du ner kostnadsbilden, säger Christer Segersteen.

Det handlar om smarta lösningar. Bostäderna ska byggas i trä och glas. Där träindustrin och glasindustrin tidigare har arbetat för sig ska de nu samarbeta.

Även energieffektivisering ska pressa priserna. Det blir både lägenheter och hus. I Sverige och så småningom kanske utomlands.

Tanken är att processen ska ge ringar på vattnet så att jobb skapas i Småland.

– För Småland har det oerhört stor betydelse. Det säkrar sysselsättning, du tar vara på resursen vi har i växande skog. Och även det skapar arbetstillfällen.

Hur kan jag som Jönköpingsbo få ett jobb i den här processen?

– I Jönköpings län har du väldigt mycket småhustillverkare. Och om vi kan skapa system här så att de kan utveckla sitt kommer de naturligtvis att ha en stabilare grund att stå på, Christer Segersteen.

I dag samlades ett stort antal visionärer och beslutsfattare i Jönköping med målet att ta fram en projektansökan till innovationsmyndigheten Vinnova. I juli blir det klart om projektansökan beviljas.

Reporter: Anna Ekström
anna.ekstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista