Arkivbild, foto David Westh/Sveriges Radio.
sjukvård

Akuten på Ryhov får sämre betyg än rikssnittet

Akutmottagningen på Ryhov i Jönköping får sämre betyg än rikssnittet av landets akutmottagningar.

Både när det gäller bemötande och helhetsintrycket ligger Ryhov under rikssnittet. Däremot är tillgängligheten bättre än i övriga riket när patienterna får tycka till. Det visar den stora nationella patientenkäten som Sveriges kommuner och landsting, SKL, presenterade i dag.

Bästa akuttmottagningen i länet när det gäller tillgänglighet och bemötande är akutmottagningen i Värnamo totalt sett ligger över rikssnittet. Även akutmottagningen på Höglandssjukhuset är bättre än riket i övrigt, enligt enkäten.

Att Ryhov ligger lägre i betyg förklarar landstinget så här:

– Länssjukhuset Ryhov tar emot fler patienter än Värnamo och Eksjö tillsammans och därför är det även relevant att jämföra resultaten med andra läns- och universitetssjukhus. Där ligger Ryhov kring riksgenomsnittet, säger Wille Alstermark, verksamhetschef, akutkliniken, Länssjukhuset Ryhov.

– Akutmottagningen på Ryhov har haft en kraftig ökning av patienter de senaste åren men vi arbetar med förbättringar på många sätt, bland annat har vi anställt två läkare som enbart arbetar på akutmottagningen, fortsätter han.

Enkäten gjordes bland 54 000 patienter över hela landet under oktober 2012. 24 000 av dem valde att svara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista