Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.
Värmland

Kylan knäcker mördarsniglar

"Vi får leva med dom"
1:29 min

Det har varit är en lång vinter med relativt kraftig kyla och litet snötäcke. Något som kan knäcka mördarsniglarna som är ett gissel för många trädgårdsägare.

Snigeln tål inte kyla och när marken fryser som den gjort på många ställen där den övervintrar så stryker den med säger Ted von Proschwitz snigelexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg.

– Den blir stressad av kyla, säger han.

En av trädgårdsägarnas värsta fiender är den så kallade mördarsnigeln som kom hit i mitten på 1970-talet och har sedan spridit sig över stora delar av landet. Den äter upp allt i grönsaksväg och förökar sig snabbt.

– Det är inte ens säkert i en blomlåda på balkongen, eftersom ägg kan följa med plantor man köper.

Men kalla vintrar med litet snötäcke som gör att tjälen blir djup kan knäcka snigeln och snigeläggen som övervintrar ett par decimeter ner i marken, och blir det en torr vår på detta så stryker de flesta med, men trots det så kommer vi aldrig att bli av med mördarsniglarna, eller spansk skogsnigel som den egentligen heter.

P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".