1 av 2
Hans Standár
2 av 2
p4 jönköping granskar

Konsult handplockades av Elmias förre vd

1:59 min

Den norske konsulten, som Elmia under elva års tid anlitat, har varit engagerad i utvecklingen av Elmias affärer på mässnivå. Det skriver den tidigare vd:n Hans Standar i en sammanställning, själv menar konsulten att han hållit i utbildning och att han i praktiken utfört ledningssysslor förnekar han.

Den norske konsulten Ivar Kjöll har under elva års tid, för närmare åtta miljoner kronor, utbildat Elmias ledning i personalutveckling och problemavveckling. Eller som han själv säger: att rätt person med rätt kunskap ska göra rätt saker.

– Jag har ingen kompetens på ett mässbolag. Det är som jag skulle gå in och överta redaktörsrollen på de 70 tidningar jag har varit på, säger konsulten Ivar Kjöll.

Men enligt en sammanställning som Elmias tidigare vd Hans Standar gjort så har Ivar Kjöll jobbat med mässprocessen och haft en central roll i utvecklingen av huvudprocesser. Dessutom har han jobbat med ett projekt för att får bort problem med monterväggar som rasar. Hans Standar anlitade den norske konsluten Ivar Kjöll redan under sin tid på Saab Traning Systems. När Standar sedan blev vd på Elmia 2002 tog han med sig Ivar Kjöll. Enligt Kjöll har det gått till så att Hans Standar anlitat honom och sedan har Elmias ledning erbjudits att utnyttja hans tjänster.

– Helt korrekt, säger Kjöll.

Kjöll säger att det finns ett utförligt ursprungsavtal som gällt under åren, men något sådant har inte Elmia kunnat visa.

– För mig är det ett avtal när två parter är överens och det blir skriftligt, säger han.

Det finns dock inga avtal, inga underlag för fakturorna och ingen skriftlig uppföljning, bekräftar Elmia i ett mejl till P4 Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista