Carl P Herslow. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Malmö

Husrannsakan hos Skånepartiets ledare

Polisen har gjort husrannsakan hemma hos Skånepartiets ledare Carl P Herslow, som av barnrättsorganisationen Erikshjälpen polisanmälts för brott mot upphovsrättslagen.

– Vi har säkrat vissa beslag, det är allt jag kan säga, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson till TT om tillslaget på måndagen.

Han är specialiserad på immaterialrätt och leder utredningen mot Herslow, som i en bok om islam använde en text om könsstympning som skrivits för Erikshjälpens tidning. Organisationen anser att den retorik och den människosyn som Herslow ger uttryck för står i direkt strid med Erikshjälpens värderingar och kräver att hela upplagan dras tillbaka.

– Han förnekar brott å det bestämdaste, säger Herslows advokat Theodor Nordenadler, och framhåller att man inom organisationen i stället borde vara glad över att texten återgavs i boken.

Det var Monika Samuelsson som skrev artikeln för Erikshjälpen. Sveriges Radio Jönköping har varit i kontakt med henne, men hon vill inte kommentera fallet förrän polisens utredning är klar och det står klart om det blir något åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".