1 av 2
Omar Mustafa. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 2
Jonas Magnusson, som sitter i förbundsstyrelsen för Socialdemokrater för tro och solidaritet. Foto: Kongressbloggen.
politik

Kritiken växer mot hanteringen av Mustafa

1:21 min

Kritiken växer nu från Jönköpings läns kristna Socialdemokrater över partiets sätt att hantera Omar Mustafa.

Omar Mustafa är ordförande för Islamiska förbundet i Sverige som anklagas för kopplingar till personer med antisemitiska åsikter. När det blev känt fick Omar Mustafa lämna partistyrelsen eftersom han skadat förtroendet för partiet, men fortfarande har stockholmsdistriktet inte velat säga exakt vad det var som fick dem att sparka Mustafa.

– Vi har 400 000 människor som förlorade sin enda representant i det socialdemoratiska partiet. Jag beklagar det, säger Jonas Magnusson, som sitter i förbundsstyrelsen för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Tycker du att det var fel att han fick sparken?

– Av det jag vet i dag så har jag inget att invända mot Omar Mustafa. Om det framkommer saker som vi inte vet i dag då är det en helt annan situation. Då måste man ta en annan ställning.

På Svenska Dagbladets debattsida krävde i går 29 aktiva Socialdemokrater att Omar Mustafa ska få en ursäkt av partiledningen.

– Det är vårt partis läxa i nutid. Rent konkret är det att vi behöver mer av ödmjukhet och mer av självrannsakan, menar Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista