Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.
jönköping

Hon är positiv trots hög arbetslöshet

7:33 min

Arbetslösheten är hög, framförallt bland ungdomar i Jönköpings län. Trots det ser arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) positivt på framtiden.

Arbetslösheten är hög i hela Sverige och många tror att jobben kommer bli en av de stora valfrågorna inför nästa års val.

– Jag tror att vi måste vara realistiska och se att vi har en bekymmersam situation. Samtidigt är det viktigt att peka på att det finns jobbchanser. Bara här i Jönköping så anmäldes det 1 900 lediga arbeten förra månaden, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), som i dag besökte Jönköping.

Just nu ligger ungdomsarbetslösheten på hela 25 procent och det är något regeringen jobbar mycket med att förbättra.

– Problemet är utmaningen med de ungdomar som inte gått i gymnasiet. Där måste vi bli ännu bättre på att hjälpa den gruppen av ungdomar.

Var är jobben?

– Dels är det viktigt med industrijobben men också jobben som växer fram i tjänstesektorn. Vi har en ökad sysselstättning trots de här allvarliga åren, femte året i en djup lågkonjuktur och kris, ändå växer sysselsättning, förklarar Hillevi Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista