Thomas Juneborg vill vara med och påverka. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio.
jönköping

Han ska hjälpa kommunen spara pengar

1:30 min

Kostnaderna för funktionshinderomsorgen i Jönköpings kommun ska bantas. Nu tar socialnämnden hjälp av kommuninvånarna för att få tips på hur det kan gå till och hur framtidens omsorg ska utformas.

En av kommuninvånarna som vill påverka är Thomas Juneborg. Han är rullstolsburen sedan födseln och intresserad av den här typen av frågor. Han tycker att medborgardialogen är ett bra initiativ.

– Sedan tycker jag att man kunde ha satt igång lite tidigare, säger Thomas Juneborg.

Helst vill han inte se några besparingar. Men om det nu måste göras har han några förslag.

– Man brukar ofta prata om flaskhalsar i administrationen. Det är sådant man måste titta på först, säger han.

Kostnaderna inom funktionshinderomsorgen har ökat mer än i någon annan verksamhet i kommunen. Inför året har man ett underskott på ytterligare 35 miljoner.

Socialnämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att kartlägga varför det ser ut såhär. De ska också ge förslag på hur resurserna ska användas mer effektivt. Medborgardialogen är ett sätt att få mer insyn i vad som behöver göras. Mona Forsberg, andre vice ordförande i Socialnämnden och Ola Nilsson, ordförande i socialnämnden var på plats för att ta del av förslagen.

– Vi ser redan nu att medborgare, brukare på gruppbostäder, personer med personlig assistans eller personalen ger mycket input. De ger information om där det är lite slöseri eller ineffektivt. Ledningen kanske inte fungerar precis som man önskar. Vi får mycket kunskap som är viktig när vi ska fatta beslutet, säger Ola Nilsson.

Han ser ingen risk att beslutet om vilka åtgärder som behöver göras lämpas över på medborgarna.

– Det tycker jag är viktigt att poängtera, att när vi väl fattar beslutet är det vi som är ansvariga, säger Ola Nilsson.

Reporter: Anna Ekström
anna.ekstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista