Foto: Elise Amendola/AP.
media

Utan mediabevakning syns inte katastrofer

8:06 min

Bombdådet i Boston dominerade i medier världen över, medan andra nyheter som krävde flera dödsfall försvann i flödet. Vad är det då som gör att vissa händelser får större mediabevakning än andra?

Tre personer dödades och 170 skadades i måndags kväll när två bomber exploderade vid mållinjen på Boston Marathon. Nyheten dominerade nyhetssändningar, tidningar och webben. I dag kom det ett telegram att 14 civila dödades och flera skadades i ett sprängattentat i Afghanistan, som knappt får något medialt utrymme.

– Det finns flera skäl, men ett viktigt skäl är vi känner en större närhet till USA än vad vi känner till Afghanistan. Inte en geografisk närhet utan det kulturella, säger Marina Ghersetti, mediaforskare och doktor i journalistik vid Göteborgs universitet.

– Den här typen av bombdåd är mycket mer sällsynt i USA än vad de är i Afghanistan. Det blir mer sensationellt och mer dramatiskt när det inte inträffar lika ofta. Det låter oerhört cyniskt att säga så, men när den här typen av händelser eller krig som blir långvariga då minskar nyhetsvärdet, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista