1 av 2
2 av 2
Jönköping

Kommunrevisionen agerar mot Elmia

1:32 min

Efter den senaste tidens avhopp och P4 Jönköpings avslöjanden om mässbolaget Elmia i Jönköping agerar nu kommunrevisionen. Förmodligen tas en extern revisor in för att granska bolaget.

I veckan kunde P4 Jönköping avslöja att det kommunägda mässbolaget Elmia i Jönköping under elva år anlitat en norsk konsult för nästan åtta miljoner utan att det finns korrekta avtal eller fakturanderlag. Och det är bara ett i raden av avslöjanden om felaktigheter som pågått. Den senaste tiden har dessutom en rad ledande personer i bolaget fått lämna eller självmant lämnat sina uppdrag.

Och det har fått kommunrevisionen i Jönköping att reagera och agera. Man kan nu komma att ta hjälp av en extern revisor för att granska vad som har hänt den senaste tiden.

- Vi har diskuterat vad man kan göra. Bland annat har vi pratat om att vi kanske kan ta in en auktoriserad revisor. Vi kanske kan ha en avskedsintervju med dem som slutar. Vi har inte kommit så långt än. Men någonting kommer vi lekmannarevisorer att göra, säger Doris Johansson i kommunrevisionen.

Varför krävs det att ni gör något nu?

– Det är ingenting som krävs, men den turbulens som ändå har varit kring Elmia, det här med att flera stycken slutar, och att media också granskar, då vill vi också bilda oss en uppfattning, säger Doris Johansson.

Det handlar till exempel om den norske konsulten, där det inte går att spåra vad pengarna har använts till. Några kvitton har inte begärts ut och fakturaunderlag saknas.

- Rent generellt, vare sig om det är kommunala bolag eller inte är det naturligtvis aldrig bra när fakturaunderlag saknas, säger Doris Johansson.

Som lekmannarevisor är det inte Doris Johanssons uppgift att granska fakturaunderlag.

Vem skulle ha kunnat kontrollera fakturaunderlagen?

- Varje bolag har ju auktoriserade revisorer, det skulle kunna gå den vägen i så fall. Det är ju under lång tid och jag vet inte vad våra biträden har granskat när det gäller fakturaunderlag och fakturor, säger Doris Johansson.

Reporter: Anna Ekström
anna.ekstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista