Hotfulla brev utreds

Chefsåklagaren överväger att starta en förundersökning om olaga hot mot hovrättsjurister i Jönköping. De hotfulla breven fortsätter att komma in.

Hoten mot juristerna på Hovrätten i Jönköping efter de friande domarna mot männen som åtalats för våldtäkt på en 13-årig flicka har nu blivit så allvarliga att chefsåklagaren överväger att inleda en förundersökning om olaga hot.
Breven började komma efter att tingsrättens fällande dom ändrades av hovrätten, men i början bestod dom mest av olika skällsord. Men nu har breven blivit alltmer hotfulla, och därför kan det bli en rättsak även av breven, uppger Smålandsnytt.
Vice riksåklagare Catharina Bergqvist Levin går idag också till skarpt angrepp mot massmedierna och deras rapportering om våldtäktsmålet i Motala. Målet kommer inte att överklagas av riksåklagaren, uppger hon.
I en artikel på Svenska Dagbladets debattsida skriver Catharina Bergqvist Levin att en ny sexualbrottslagstiftning träder i kraft 1 april och därför behövs inte något vägledande utslag från högsta instans.
En bakgrund till hennes upprördhet är dom hotfulla brev som jurister som varit inblandade i målet i Motala fått.