Färre ställen att skaffa pass på

Det kan bli långt att åka för den som vill skaffa ett pass senare i år. Idag finns sju ställen i länet där man kan få ett pass hos polisen, i framtiden kan det bli tre.

Det drabbar främst de mindre orterna i länet, säger Gunnar Lindelöw, tillförordnad länspolismästare.

Våra pass ska bli säkrare. En hel del detaljer som ska vara svåra att kopiera, nya kort och fingeravtryck ska göra dom svårare att förfalska, men passen ska också bli lika i hela EU. Redan 1 oktoner ska det nya systemet vara igång och det krävs då två besök hos polisen, ett där man tar kort och lämnar in uppgifter och ett där man hämtar ut det färdiga passet. Dessutom gäller bara passet i fem år mot dagens tio.

Men det blir långt att åka för många länsbor som ska skaffa pass efter 1 oktober. Idag finns sju ställen i länet att hämta sitt pass på. Från 1 oktober blir det förmodligen bara tre.

Nya pass kräver ny utrustning hos polisen och Rikspolisstyrelsen har räknat ut att det måste göras 5 000 pass varje år på varje maskin, annars är det inte kostnadseffekltivt som det heter. Det skulle innebära att bara Jönköping skulle vara aktuellt, men länspolismästare Gunnar Lindelöw tror ändå man måste ha ett utlämningsställe i varje region i länet, alltså ett på Höglandet, ett i Värnamotrakten och ett i Jönköping