Sävsjö stadshotell till salu - försök till försoning

En mycket långdragen historia i Sävsjö kan vara inne på sista kapitlet. Inblandade i dramat är kommunledningen och sävsjöbon Egon Köiv som äger stadshotellet i Sävsjö.

Köiv vill nu sälja sitt hotell till kommunen för 3,7 miljoner, och sätta punkt för år av överklaganden och tvister som gått hela vägen upp till regeringsrätten.

Det hela startade 1999, när Sävsjö kommun sålde det gamla sanatoriet Ljunga Park till en privatperson som skulle driva hotell. Beslutet överklagades av flera personer, eftersom man ansåg att kommunen gynnade köparen. Bland dom som bråkat finns Egon Köiv, ägaren till Stadshotellet, som menat att omvandlingen av Ljunga Park till hotell stöttats av kommunen och att det skulle kunna konkurrera ut hans hotell.

Dom senaste åren har han och kommunledningen stridit i frågan, och bråken har kantats av överklaganden, stämningar och polisanmälningar. Senast i november polisanmäldes Köiv av kommunen för att han drev sitt hotell utan dom tillstånd som krävdes, en anmälan som Köiv menade enbart var en hämnd mot honom.

Men nu tycks det som om dom stridande parterna kan tänka sig att gräva ner stridsyxan. För Egon Köiv har i ett brev till kommunalrådet Stefan Gustafsson erbjudit kommunen att köpa stadshotellet. 3,7 miljoner är priset, mot att tingsrättsprocessen avbryts, och att alla ekonomiska krav mot honom dras tillbaka. Han skulle i så fall dra tillbaka alla sina krav gentemot kommunen. Egon Köiv vill själv inte kommentera det hela, utan vill vänta tills kommunen beslutat i frågan. På tisdag tar kommunstyrelsen upp frågan.