Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio

Tunga skogsmaskiner förstör skogen

Iwan Wästerlund:"Marken kvävs av de tunga maskinerna"
1:24 min

Risken är stor att skogen kommer må allt sämre framöver och att den kommer växa dåligt,  för när skogsmaskinerna blir allt tyngre och tar större last så pressas marken samman och förstörs, varnar skogsprofessor

Stora och tunga skogsmaskiner pressar och packar ihop skogsmarken. Det försämrar skogens hälsa och gör så att skogen växer sämre, varnar skogsprofessorn Iwan Wästerlund vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Jordpackningen som maskinerna orsakar kan för skogsägarna leda till förluster på flera miljarder per år.

– Det tråkiga är att när marken blir riktigt packad så finns det ingen porvolym eller luftfickor i backen utan det är död mark. Man kan säga att skogsmarken kvävs, säger Iwan Wästerlund, skogsprofessor i teknologi på Sveriges lantbruksuniversitet.

När stora skogsmaskiner, med en last på runt 40 ton, transporterar ut timmer och energived från skogen så trycks marken ihop. Där det är fuktig och mjuk skogsmark blir det djupa spår och skogmaskinernas däck trasar sönder trädens rötter. Hjulspåret blir sedan till en spärr, hård som betong, som rötterna inte klarar av att växa i.

Problemet har ökat de senaste åren eftersom maskinerna har blivit tyngre och tyngre och tar allt större last, berättar Iwan Wästerlund.

– Nu lastar vi inte längre 14 ton utan nu lastar vi 18 till 20 ton på maskinerna och det klarar inte skogsmarken av, säger han.

Värst drabbas granskogen av de tunga maskinerna. Granen har nämligen ytliga rotsystem och de djupa hjulspåren hämmar granens rotutveckling och det kommer att göra granskogen allt känsligare för stormar, menar Iwan Wästerlund.

– Så jag förväntar mig att vi får flera olika effekter utav de tunga maskinerna. Det ena är att vi sänker tillväxten, det andra är att vi också får väldigt vindkänslig granskog som kommer att blåsa omkull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".