Jönköpings län

Unga köar för kolonilott

1:52 min

Det har blivit populärt att skaffa kolonilott igen. På många ställen i Jönköpings län står unga vuxna i kö för att få tag på en plats att odla på. Det visar en rundringning P4 Jönköping har gjort.

Med brusande trafik runt om kolonilotterna på Dalvik är området som en stor grön lunga. Det är inte lätt att få tag på en kolonilott här, alla lotter är just nu uthyrda.

– Vi har haft ett enormt sug på människor som vill odla här. För närvarande har vi faktiskt kö och det har vad jag vet inte hänt på väldigt, väldigt länge, säger Anita Kamph som är ordförande i Dalviks odlarförening i Jönköping

En rundringning som P4 Jönköping ser ut visar att det ser likadant ut på fler håll i länet.

– Det verkar vara ett trendbrott vad jag kan förstå. Det har hänt över hela världen att människor vill odla sin egen mat. Att det ska vara biodynamiskt och ekologiskt. Jag tror att det har blivit en större medvetenhet bland människor för just det naturnära och genuina, säger Anita Kamph.

Enligt henne är det främst unga som skaffar kolonilott. Hon säger att det är fart på ungdomarna som odlar på Dalvik. 

– Deras projekt tar inte så lång tid som för oss andra. De tar hit sina kompisar och det blir mer liv och glädje på området.

Jennie Jonsson är ny på området. Hon köpte en stuga här för ett år sedan.

– Vi såg möjligheterna att odla, säger hon.

Det har varit ett slitigt år med mycket grovarbete för att få det så bra som möjligt i framtiden.

– Så länge vi bor i stan är det här ett bra alternativ. Då tar vi oss upp hit och så är vi här uppe. Det är jätteskönt, säger Jennie Jonsson.