Politik

Sievers (MP) nöjd med kongressen

1:34 min

Miljöpartiet avslutar i dag sin kongress i Västerås. Och det efter flera beslut där kongressen gått emot partiledningen, bland annat kortare arbetsvecka och ett förbud mot vinster i välfärden.

Att kongressen gått emot partistyrelsen i flera frågor är i huvudsak bra, tycker Birgit Sievers som är miljöpartistiskt kommunalråd i Jönköping.

– Det betyder att nu är vi tydliga.

Men kongressen sade i går nej till vinster i välfärden och det är ett beslut som Birgit Sievers inte är helt nöjd med. Hon tycker att frågan bör diskuteras mer.

När det gäller frågan om kortare arbetsvecka fick hon däremot som hon ville. Miljöpartiet ska nu jobba för att korta arbetsveckan till 35 timmar.

– Jag tycker detta är en stor vinst och ett stort steg framåt. Vi jobbar för mycket samtidigt som vi har en så hög arbetslöshet. Vi behöver fördela arbete till alla människor.

En annan fråga som stått högt på Birgit Sievers agenda under kongressen är lagstiftningen om miljö och hälsa där partiet beslutat att man vill att Sverige ska kunna gå före EU.

– Vi har så många gifter runt omkring oss som vi inte riktigt vet hur de påverkar. Allt annat som vi fattar beslut om saknar betydelse om vi inte kan fortplanta oss, säger Birgit Sievers.

Reporter: Maria Franzén, P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista