Nyttigheter ersätter godis i skolors automater

Efter debatten om att många elever äter för mycket godis och dricker för mycket läsk med risk för övervikt och fetma, så har flera skolor i länet nu infört nyttigare saker i kaféer och automater.

Flera gymnasieskolor i Jönköping har kompletterat utbudet med till exempel smörgås och grovt bröd, men eleverna som går andra året på Bäckadalsgymnasiet tycks vilja ha sitt godis kvar. Lisa Lindström, Alexandra Alchanius, Madelene Holm och Therese Örneling på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping vill ha både godiset och läskautomaterna kvar på skolan.

Den senaste tiden har godis och läsk varit ett hett ämne på många skolor. Läskautomaterna innehåller bara söta drickor och kafeerna nästan bara godis. I Jönköping krävde till och med politker att läskautomater skulle förbjudas. Sedan dess har frågan debatterats och gymnasierna har behandlat frågan lite olika.

Eleverna vägrar genomgående att ta bort automaterna helt och vill ha kvar godiset i kafeerna. Men på flera skolor har man istället nu kompletterat utbudet. Läskautomaterna har fått vatten och nyttiga juicer också, som på Sandagymnasiet och på Bäckadalsgymnasiet har kafeutbudet kompletterats med grovt bröd och smörgåsar. Bäckadal ska också ha en temadag om hälsa, och efter det försöka motivera eleverna att säja ja till att läskautomaterna tas bort.