Jönköping

Grundaren om JB-gymnasiets nedläggning

5:43 min

2008 sålde entreprenören Rune Tedfors från Jönköping sin friskolekoncern med gymnasier. Nu står det klart att köparen, bolaget Axcel, gör sig av med samtliga skolor.

– Det känns ju inte bra, det var inte vad jag hade väntat mig när jag avyttrade till Axcel, säger Rune Tedfors.

Anade du inte att detta kunde hända, du sålde ju till ett danskt riskkapitalbolag?
– Ja, den frågan är definitivt motiverad, men de här människorna kändes väldigt förtroendeingivande och man kände att de vill utveckla vår produkt, men sedan anställdes andra människor och där blev det väldigt fel.

Är du besviken på ägarna?
– Ja, absolut, eftersom jag under resans gång påtalat att de enligt min syn var på fel väg, men det var som att tala för döva öron.

Ångrar du nu att du sålde?
– Visst gör jag det, jag hade väldigt gärna sett att skolan här i Jönköping och övriga skulle finnas kvar.

Första JB-gymnasiet startades av Rune Tedfors för 13 år sedan i Jönköping. Det hette då John Bauer-gymnasiet och en som var motståndare till friskolan var Peter Persson (S), då kommunalråd i Jönköping, numera riksdagsledamot.
– Tyvärr blev det precis som jag beskrev det, säger han nu.

Persson medverkade i dag i Lasso i en debatt mot Andreas Sturesson (KD), kommunalråd i Jönköping om friskolor och framförallt då om JB-gymnasiets nedläggning i Jönköping.

– En skola som startas, vinstintresse, inte något pedagogiskt engagemang, driver upp ett värde, säljer det för 400 miljoner till ett riskkapitalbolag, det går vidare i ägande, nu är det inte lönsamt, avveckla - och de som får ta smällarna är vi i kommunen och naturligtvis eleverna, säger Peter Persson.

Andreas Sturesson (KD) tycker inte att JB agerat på ett korrekt sätt.
– De kunde tagit en kontakt med kommunen mycket tidigare.

Magnus Nilsson

magnus.n.nilsson@
sverigesradio.se

036-215 66 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista