Annie Lööf på Centerns stämma Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
politik

Lööf lämnade felaktiga uppgifter till KU

Felet rättades inte till
2:42 min

Konstitutionsutskottet väntas i dag kritisera Centerns partiledare Annie Lööf från Värnamo. Nu berättar Ekot om ytterligare felaktigheter i det hon tidigare sagt.

Som Ekot tidigare berättat gäller kritiken bland annat att hon lämnade felaktiga uppgifter när hon frågades ut av KU. Men nu kan Ekot visa att ytterligare en central del i det hon sa under vårens utfrågning, är felaktig.

Det började med att Näringsdepartementet lät skattebetalarna står för en festnota och en spritnota när Annie Lööf och hennes politiska stab hade sommar- och julfest. När Aftonbladet senare begärde ut fakturorna vidarefakturerades festnotan till Centern.

Innan Aftonbladet publicerat nyheten hade Lööfs stab gett den till Ekot. Flera kritiker har ansett att det var ett sätt att ta loven av Aftonbladets avslöjande.

I konstitutionsutskottet har Annie Lööf gett bilden av att det var i departementets egen granskning, initierad av henne själv, som de felställda fakturorna först upptäcktes.

Hennes belägg för att det skulle var så är att en tjänsteman någon dag innan Aftonbladet begärde ut handlingarna skrev "ok?" i en transaktionslista.

- I detta fall under sommarmånaderna hade man av förbiseende inte vidarefakturerat räkningen till Centerpartiet. Däremot kan man se att någon dag innan fakturan betalades har en av tjänstemannen skrivit "ok?" vid detta. Det vill säga man har vid rutinen sett att den här ska inte Näringsdepartementet ha utan den borde vidarefaktureras. Så skedde också någon dag därefter, sa hon både i KU och i intervjuer efter.

Men det ska visa sig att det här inte stämmer.

– Man hade gjort notering om detta någon dag innan. Och i samband med utlämnandeärendet fattade vi beslut om vidarefakturering, sa hon.

Vi ber Expeditionschefen på Näringsdepartementet ta reda på när noteringen "ok?" är införd. I ett mail svarar han att ”Den aktuella noteringen: ("Avser sommarmiddag med staben. Ok?") gjordes i början av juni 2012.” 

Alltså inte som Annie Lööf sa någon dag innan Aftonbladet begärde ut handlingen utan ett par månader tidigare, långt innan Annie Lööf satte i gång sin internutredning. Felet rättades heller inte till på hela den tiden. Det gjordes först när Aftonbladet begärt ut handlingarna.

Miljöpartisten Peter Eriksson, ordförande i konstitutionsutskottet ser allvarligt på de här nya uppgifterna.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Jag har aldrig varit med om tidigare att man kan beslå en minister i en utfrågning i konstitutionsutskottet med så uppenbara felaktigheter. Och nu är det flera stycken tycks det också, säger han.

Att det visar sig att det finns ytterligare ensak som inte verkar stämma i det hon sa. Kommer det att påverka er när ni justerar ert betänkande nu här under förmiddagen?

– Man kan väl säga att det stärker den bilden som vi har och den bilden om majoriteten i konstitutionsutskottet planerar att ta ställning för på mötet i dag.

Annie Lööfs presschef meddelar att näringsministern inte vill kommentera de här uppgifterna.

Hör mer om detta i  P1 morron.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".