Vårdcentral. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Sjukvård

Förlorar miljoner på vårdcentralernas nya system

Ekonomichef: "Naturligtvis drabbar det patienten"
2:01 min

Landstingets egna vårdcentraler, Bra liv, förlorar i år uppemot 11 miljoner kronor på det nya ersättningssystemet.

Det visar en beräkning som Bra liv själva har gjort. Vinnarna är istället de privata vårdcentralerna.

– Vi får ju mindre pengar att förbruka än vad vi hade tidigare. Mellan 2012 och 2013 handlar det om ungefär elva miljoner. Det tycker jag är alldeles för mycket, säger Ann-Sofi Simonsson som är Bra livs ekonomichef.

När de privata vårdcentralerna släpptes in i Jönköpings län genom vårdvalet införde landstinget ett nytt sätt att fördela ut pengarna till både sina egna och de privata. Tidigare fördelades pengar efter ålder, den vårdcentral som hade flest äldre listade hos sig fick också mest pengar.

Men det här ansågs för trubbigt, även yngre kan ju ha kostsamma sjukdomar, så därför infördes ett nytt system som gick efter hur många diagnoser patienterna hade. Den vårdcentral som nu hittar flest diagnoser får också mest i ersättning - ett system som kritiserats hårt senaste veckorna eftersom det är lätt att manipulera.

Nu visar en uträkning, som landstingets vårdcentraler Bra liv har gjort, att man i år förlorar omkring 11 miljoner kronor på det nya sättet att fördela pengar, detta förutsatt att man har ungefär samma patientklientel som innan.

Siffran förvånar Bra livs ekonomichef Ann-Sofi Simonsson.

– Vi blev överraskade av att vi fick så mycket mindre pengar. Vi vet ju att vi har en äldre befolkning som vi servar och med det nya sättet att räkna så blir det lägre ersättning för de äldre. Det här med diagnossättning kompenserar inte för ålder som vi ser det, säger Simonsson.

Eftersom det är samma summa som vårdcentralerna slåss om, är det alltså de privata som är vinnare i det nya systemet och värre kan det bli. När man nästa år utökar systemet förlorar Bra liv ytterligare sex miljoner kronor, som istället går till de privata vårdcentralerna och det kan drabba patienterna.

– Vi försöker att göra så det inte gör det, men naturligtvis drabbar det patienten.

Men landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig håller inte med Bra liv. Det nya systemet mäter och fördelar pengar efter hur vårdtunga patienter man har och därför är fördelningen också rätt, menar han.

– Det är ju deras bedömning, men om man mäter på vilka som har mest sjuklighet så blir det en förändring mot hur det var på vårdcentralsersättningen innan. Ska man ge mest resurser till de mest sjuka kan man inte bara använda ålder. Vi ger mest resurser till de patienter som har mest behov, säger Mats Bojestig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".