Fältbiologerna protestpromenerar mot gruva. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Gränna

Fältbiologer protestvandrar mot gruva

6:11 min

Fältbiologer går pår protestpromenad i trakten mellan Vadstena och Gränna. De protesterar mot den planerade gruvan i Norra Kärr norr om Gränna.

Maria Bergström från Östergötlands fältbiologer är en av dem som protestvandrar.

– Vi är unga människor och vi ser att våra myndigheter tillåter ett företags vilja att snabbt tjäna pengar får gå före människors rätt till rent vatten. Det känns bisarrt, säger hon.

Den här veckan vandrar Jönköpings och Östergötlands fältbiologer de dygt sex milen mellan Vadstena och Gränna. Vandringen är en protest mot den planerade gruvan i Norra Kärr utanför Gränna.

När de började vandra i måndags var de tre stycken, och när gruppen nu har nått Hästholmen utanför Ödeshög är de sex, och fler kommer att ansluta längs vägen. Enligt fältbiologerna Malin Hiselius och Maria Bergström som deltar i vandringen, enas de alla i sin syn på gruvplanerna.

– Alla gruvor läcker ju i någon mån och det finns alltid risk att en gruva förorenar sjöar och vattendrag som ligger i närheten, säger Maria Bergström.

Vättern viktig vattentäkt

Hon poängterar att Vättern är en av Sveriges viktigaste dricksvattentäkter.

Malin Hiselius från Jönköpings Fältbiologer säger att hon märker hur mycket Vättern betyder för människorna som bor runt sjön.

– Det är svårt att tänka sig att man inte skulle kunna dricka vattnet. Vad skulle hända med turistnäringen? Vad skulle hända med all människor här runt om kring? Det är inte bara nu, det är för all framtid, säger hon.

Under den 6 mil långa vandringen gör protestgruppen flera stopp vid olika samlingsplatser. Genom vandringen hoppas gruppen väcka uppmärksamhet i frågan och hjälpa till i opinionsarbetet mot gruvan.

"Visst lyssnar vi på protester"

Medan fältbiologerna är ute och traskar för att uppmärksamma oss på gruvplanerna i Norra Kärr är företaget bakom planerna, Tasman Metals,  på andra sidan jordklotet, i Australien, och gör samma sak.

För intresset för gruvan utanför Gränna och de sällsynta jordartsmetallerna som finns där, är jättestort i andra länder. Men Tasman följer ändå de protestaktioner som pågår i Sverige.

– Visst lyssnar vi. Det är svårt att ta hänsyn till folks känslor. Däremot är Tasman Metals noga med att ta till sig all faktabaserad kritik, säger VD:n Henning Holmström i telefon från australien, i en kommentar till Lasso.

Han säger samtidigt  att företaget litar på att de svenska myndigheter som utreder gruvplanerna gör sitt jobb till punkt och pricka.

Hannes Ewehag

hannes.evehag@
sverigesradio.se

036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista