Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Jönköping

"Det är detta man ser fram emot"

Nu växer frustrationen bland många med funktionshinder och deras anhöriga. Tuffa ledsagningsregler gör att barn och andra kan bli sittande hemma i sommar.

Nu när sommaren är här har det återigen blivit tydligt hur dom hårdare ledsagningsreglerna slår och risken är nu att många med funktionshinder inte kommer ut utan blir sittande hemma, säger Malin Waldemarsson, från Örserum ordförande i FUB.

– Det handlar om att kunna göra det som alla andra gör, t ex åka på läger. För många barn och vuxna är det det man ser fram emot mest på hela året. Precis som vi behöver semester behöver utvecklingsstörda det,  säger Malin.

Redan förra året höjde föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB sina röster eftersom många inte kom ut på några aktiviteter och nu är man orolig att det ska bli en sådan sommar till. Och man är nu kritisk till att Jönköpings kommuns besparingar drabbar de funktionshindrade. Till exempel så har det uppstått problem för andra året i rad för de som vill åka på sommarläger, en konsekvens av hårdare ledsagningsregler.

– Många kanske tröttnar på att söka, man vet inte om man får någon ledsagningshjälp eller om det ens blir något läger, säger Malin Waldemarsson.

Nu vill föreningen att kommunen tar tag i den här frågan och tänker bjuda in företrädare för kommunen en gång i månaden för att få svar på frågor och också framföra sina krav direkt till kommunen. För det här borde inte vara krångligt utan en självklarhet, säger Malin Waldermarsson.

– Det känns mycket märkligt år 2013 att man ska behöva slåss för det här.

– Du har själv en son som har en utvecklingsstörning, hur påverkar det honom?

– Han tillhör en grupp som ännu inte drabbats men det är klart att oron finns för framtiden, säger Malin Waldemarsson, ordförande för FUB i JÖnköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".