Man inför rätta, misstänkt för våldtäkt på sin fru

Idag inleddes rättegången mot en 54-årig man på höglandet som åtalats för flera våldtäkter och sexuellt tvång. Enligt åklagaren har han förgripit sig på den kvinna han varit gift med i över 20 år.

Det är under julhelgen som mannen vid ett flertal tillfällen skall ha förgripit sig sexuellt på sin fru. Paret har varit gifta i 21 år bor på Höglandet.
Och trots att det ska ha rört sig om flera våldtäkter under helgerna så var det inte kvinnan själv som tog initiativet att gå till polisen. Istället var det parets vuxna dottern som polisanmälde pappan efter att hon fått veta vad som hänt.
Kvinnan säger att hon mår psykiskt väldigt dåligt på grund av det som hänt och hon är så rädd för sin man att hon idag under rättegången bad att han inte skulle få sitta i rättssalen när hon skulle berätta om sina upplevelser.
Mannen själv nekar till anklagelserna som alltså gäller tre våldtäkter och ett fall av grovt olaga tvång riktat mot den kvinna som han alltså varit gift med i 21 år.
Enligt kvinnojouren finns det dock ingen motsättningn mellan sexuellt våld i hemmet och långvaria etablerade förhållanden. Tvärtom menar kvinnojouren. 
De flesta våldtäkterna sker faktiskt just i hemmet. Och att kvinnan har mycket svårt att vända sig till polisen är snarare regel än undantag. Det säger Britt Jönsson som är ordförande i kvinnojouren i Eksjö.
-Många skäms för att man misslyckats, och de är dessutom rädda för ensamheten om det skulle bli skilsmässa.
-Man lever hellre i det här än riskera det, säger hon.