Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Berry Lilja (S) kommunalråd i Vaggeryd. Arkivbild: Dan Segerson/Sveriges Radio.
2 av 2
Vaggeryd

Beslut om toppolitiker överklagas

Berry Lilja (S) om överklagan
1:12 min

Carina Ödebrink, länets S-ordförande, begärde ersättning för förlorad arbetsinkomst. Landstinget beslutade att hon inte har rätt till ersättningen. Men det beslutet kan nu komma att överklagas.

Det är landstingets lönedelagation som beslutat att Carina Ödebrink inte kan få ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Ödebrink, som i mars utsågs till ordförande för Socialdemokraterna i Jönköpings län, tyckte att hennes politiska uppdrag i landstinget gjorde att hon förlorade inkomst från sitt ordinarie arbete som förskollärare.

Men med motiveringen att Carina Ödebrink är tjänstledig från förskollärarjobbet på heltid meddelade landstinget att hon inte får någon ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Ödebrink å sin sida hävdar att det är på grund av sina många politiska uppdrag, både kommunalt och regionalt, som hon är tjänstledig.

Socialdemokraternas partisdistrikt har kopplat in jurister centralt för att granska fallet, enligt Thomas Gustavsson, ombudsman i länet, och Carina Ödebrinks partikollega Berry Lilja från Vaggeryd planerar att överklaga landstingets beslut till Förvaltningsrätten.
– Beslutet är väldigt luddigt och väldigt vagt och det finns inget stöd för det i kommunallagen.

Den springande punkten handlar om Ödebrink kan visa om och i så fall hur många timmar hon varit tjänstledig just för sina uppdrag för landstinget. Hon har även uppdrag åt kommun, regionen och sitt parti.

Lilja ska nu ta reda på om beslutet går att överklaga.
– Man hänvisar till att man inte kan vara heltids tjänstledig och det finns inget stöd för det i lag, självklart kan en fritidspolitiker ha ett uppdrag i den omfattningen.

Berry Lilja tycker att man orättfärdigt har smutskastat en politiker som inte gör något felaktigt.
– Jag tycker detta är en väldigt principiellt viktig fråga, det handlar inte om att Carina är partikamrat med mig.

Ödebrink själv säger till P4 Jönköping att hon inte tänker begära ut någon ersättning från landstinget i fortsättningen.

- Jag har fått så otydliga budskap så jag kommer inte begära ersättning, det känns så osäkert och jag är väldigt mån om att göra rätt, säger Carina Ödebrink.

- Jag utgår från komunallagen att jag har en anställning och har rätt att vara ledig och då har jag rätt att få skälig ersättning, säger Ödebrink.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".