1 av 2
Carina och Anders Svensson miste över 20 djur när en varg gick till attack. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
2 av 2
Fyra djur överlevde vargattacken. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Gislaveds kommun

Hestra fortfarande i chock efter vargattacken

Lantbrukare Anders Svensson: "Stora hål - nästan som en tiokrona"
6:55 min

När lantbrukaren Carina Svensson fick reda på att en varg varit på gården trodde hon att den dödat kanske ett eller två får. Men det visade sig vara långt värre än så. Nu sätter länsstyrelsen upp linor för vargen inte ska ge sig på fler djur.

Nu har de 21 döda fåren transporterats bort från gården i Hestra utanför Gislaved, men tidigare i dag låg kropparna samlade i en hög medan lantbrukaren Anders Svensson undersökte skadorna.
– Han har bitit sig fast i nosen på tackan här och det är stora hål, nästan som en tiokrona, och baggen där har han flängt bort hela pannan på och det jättefina lammet här är hela halsen blodig på.

I väntan på en transport som ska föra bort de vargdödade djuren så visar lantbrukare Anders Svenssom om skadorna.
– Man har inte kunnat ta till sig allt än, utan man är fortfarande lite i chock men det är fruktansvärt att se dem ligga här, säger Carina Svensson som bor på gården Hallforsen utanför Hestra tillsammans med Anders.

Så här står det i länsstyrelsens rapport: "På morgonen den 9 juni hittades 11 döda får i en hage cirka 1,5 mil nordväst om Skillingaryd. Länsstyrelsens besiktningsman kunde snabbt konstatera att angreppet orsakats av varg. Ytterligare 10 får fick snabbt avlivas för sina skador. Besättningen bestod av 25 får och de kvarvarande 4 fåren har också skador från angreppet."

På Länsstyrelsen i Jönköpings län var det inplanerat ett möte om rovdjur till i dag och vargattacken under natten till i går togs naturligtvis upp.
– Ja, vi har pratat om händelsen och vilka åtgärder vi kan vidta och vilka åtgärder vi har vidtagit, säger Linda Andersson som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Myndigheten har varit på plats på lantbrukarparet Svenssons går och försökt hjälpa till och nu sätter man också upp linor med fladdrande plastremsor som gör att vargen drar sig för att gå in i hagen.
– Det är framförallt nu för att skydda nötdjur.

Att 21 djur dödas vid ett och samma tillfälle är relativt ovanligt, säger Inga Ängsteg. Hon är verksamhetsansvarig på Viltskadecenter, som är ett nationellt kunskaps- och servicecenter för myndigheter, organisationer, djurägare, markägare och allmänhet.
– Räknar man ut ett genomsnitt så är det runt sju djur som dödas.

Varför dödar vargen så många?
– Jaktinstinkten triggas om det är så många djur instängda på en liten yta, så det är inte så att den här vargen är allmänt knasig.

Kan man vänta fler attacker?
– Ja, det är tyvärr så när det kommer varg till områden som är täta på tamdjur som Småland och Skåne.

Hur ska man skydda sina djur?
– Det bästa är staket åt alla håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".