Claes Svanström på Arbetsförmedlingen menar att det blir tufft på abretsmarknaden. Arkivbild: Kjell Ahlkvist / Sveriges Radio
jönköpings län

Arbetslösheten fortsätter öka under året

"Arbetslösheten kommer inte minska under 2013"
1:35 min

Den höga arbetslösheten kommer hålla i sig. Inte förrän under nästa år väntas arbetslösheten sjunka.

Företagen i Jönköpings län ser positivt på framtiden om man jämför med vad de tyckte i höstas. Trots det kommer arbetslösheten inte att minska. Det visar en undersökning som Arbetsförmedlingen gjort.

– Arbetslösheten kommer att inte minska något nämnvärt under 2013 utan det tar fart under 2014, säger Claes Svahnström, arbetsförmedlingschef i Jönköping.

Var finns jobben?

– I Jönköpings län finns jobben i industrin, tjänstesektorn och till viss del i den offentliga sektorn men det är i en mindre omfattning, förklarar han.

I slutet av 2013 beräknas arbetslösheten att vara 13 700 personer, en ökning med tolv procent på ett år. Under 2014 väntas antalet personer utan jobb att sjunka och i slutet av nästa år väntas siffran vara 13 100 personer, en minskning med 4,4 procent.

I länet ökade antalet varsel kraftigt under hösten 2012, men under årets början har antalet varsel avtagit. I år har 594 personer varslats under de första månaderna jämfört med 638 personer som varslades samma period förra året.

Reporter: Robert Davidsson
robert.davidsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".