1 av 2
Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio.
jönköpings län

Rekordmånga åker kollektivt

Jan-Peter Petersson på Länstrafiken om succén
1:22 min

Aldrig tidigare har så många åkt kollektivt i länet som nu. Länstrafiken har slagit alla tiders rekord under årets första fyra månader.

6,4 miljoner resor med tåg och bussar under årets första månader är en ökning med 4,7 procent och betydligt större ökning än man räknat med. Enligt budgeten räknade man med en ökning på 2,5 procent.

Orsaken är enligt Länstrafiken att man satsat på fler turer både när det gäller stadstrafiken i Jönköping och Krösatågen och att det resulterat i fler resenärer. Bara i Jönköping gjordes 100 000 fler resor med stadsbussarna mellan januari och april jämfört med samma period förra året.

– Egentligen är det ännu mer positivt eftersom antalet resor med skolkort går ner på grund av att elevantalet sjunker, säger Jan-Peter Petersson, trafikchef vid Länstrafiken.

Som P4 Jönköping berättat tidigare minskar antalet elever som åker skolbuss och det drabbar länstrafiken negativt ekonomiskt eftersom kommunerna köper färre skolbussplatser. Minskningen beror helt enkelt på mindre elevkullar i länets skolor. Senaste rapporten visar en minskning med sex procent på skolkorten, vilket försämrar Länstrafikens resultat.

För att minska underskottet när det gäller skolkorten kommer Länstrafiken att höja avgifterna mot kommunerna med sex procent till terminstarten i höst och nästa år väntas ytterligare en höjning.

– Det är redan för billigt i förhållande till produktionen och vi har redan krav på oss att minst hälften av kostnaderna i trafiken ska täckas av biljettintäkter, säger Jan-Peter Petersson.

Reporter: Robert Davidsson
robert.davidsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".