Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Jönköping

Vittra Samset satsar trots få elever

Rektor: "Vi går mot strömmen"
1:31 min

Samtidigt som JB Education lägger ned friskolor på grund av lågt elevunderlag gör Vittra Samset det motsatta. I höst startar de en friskola i Jönköping - trots att bara 17 elever hittills har tackat ja.

Skolan som ska ligga i det nya villaområdet Samset i Västra Jönköping kommer att drivas med förlust den första tiden.

– Det är en långsiktig satsning Vittra gör, säger Eva Strandeus, rektor på Vittra Samset.

45 elever har fått klartecken att börja på skolan, men bara 17 av dem har hittills tackat ja. Eva Strandeus tror att debatten om friskolorna gör att färre söker sig hit. Att flera skolor i Jönköping lägger ned kan också göra föräldrarna tveksamma.

– En annan anledning är att husbyggnaden inte har kommit på plats ännu, och jag förstår att man som förälder vill veta hur det ser ut där ens barn ska gå i skola, säger hon.

Inga färdiga lokaler

Skolan kommer att ligga i det nya villaområdet Samset i Västra Jönköping. Men lokalerna är inte färdiga. Första året får eleverna hålla till i en paviljong, i väntan på att den riktiga skolbyggnaden ska bli klar till hösten 2014.

Att det låga elevunderlaget har fått andra skolor att lägga ned avskräcker inte.

– Vi går mot strömmen skulle jag säga, säger Eva Strandeus.

Reporter: Anna Ekström, P4 Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".