90-talisterna Julia, Sofie, Malvina och Louise som går estetprogrammet på Per Brahegymnasiet i Jönköping. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
jönköping

90-talisterna – en bekväm generation?

Forskare: "Det är en väldigt speciell generation"
7:42 min

På fredag är det dags för årets studenter att springa ut och ge sig in i vuxenlivet. Hur är då 90-talisterna som generation?

Peter Majanen är framtidsforskare på Quattroporte och har specialiserat sig på just generationer. Han menar att 90-talisterna är en väldigt speciell generation som vill bli väldigt framgångsrika, men på ett bekvämt sätt.

– Ett bra exempel är: "Jag tänker bli en av världens bästa men jag vill inte jobba lika mycket som mina föräldrar". Lösningen är att de ska fokusera på sin talang för att nå långt, förklarar Peter Majanen.

90-talisterna är entreprenörer, humanistiskt intresserade och väldigt optimistiska. Lassos reporter har träffat sju tjejer på Per Brahegymasiet i Jönköping för att kolla om påståendena stämmer på generationen.

– Man vill bli något stort men man orkar inte göra några grejer för det. Sedan tänker man att det löser sig ändå, säger tjejerna, som också håller med om att de är humanistiskt intresserade.

En annan sak som beskriver 90-talisterna är deras längtan efter ett familjeliv. Att leva Svensson-livet med villa, Volvo och vovve.

– De har en familjedröm i större utsträckning än vad andra generationer har. En kontroversiell familjedröm, säger Majanen.

Men att 90-talisterna drömmer om familjelivet är det skilda åsikter om.

– Jag tror inte att stamfamiljen finns kvar, men det har skapats en ny familj, en umgängesfamilj. Jag tror inte vi är så himla mån om familjelivet, säger en tjej men får en snabb replik.

– Jag vill ha familj med Volvo, hund, två barn och en fin man. Och jag vill bo i ett fint hus, svarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".