Eksjöbo tränar dataspel inför världsmästerskap

Är dataspel sport eller inte? Ja det kan man fråga sig när man ser 20-åriga Joakim Malmqvist från Eksjö, som just nu hårdtränar flera timmar om dagen för att delta i ett världsmästerskap i spelet Painkiller.

Dataspelet Painkiller går ut på att två spelare möts i en bana och försöker skjuta ihjäl varandra flest gånger under en begränsad tid.

Banan kan bland annat se ut som en grotta med olika gångar eller som ett gammalt slott med trappor och stora rum. Runt om i banan finns olika vapen och det gäller att fort hitta rätt, samtidigt som man letar efter sin motspelare.

Joakim Malmqvist sitter flera timmar om dagen framför datorn och tränar på det här spelet. Även om det inte innebär så mycket fysiskt aktivitet, så måste man ändå ha blixtsnabba reflexer och stor koncentrationsförmåga säger han.

Redan nu i veckan påbörjas uttagningarna i världsmästerskapet i Painkiller. Det kommer att bli tio deltävlingar över hela världen under året och en stor final i USA där världens 16 bästa får möta varandra.

För de som tror att det enbart handlar om en hobby, så kan kanske prispengar på en miljon dollar, det vill säga cirka sju miljoner kronor, få en på andra tankar. Joakim är övertygad att han har en chans att komma till final men då gäller det att träna hårt.