Skatteverket kritiserar Landstinget för rese-ersättning

Landstinget ger alla politiker ersättning för sina resor till landstingsfullmäktige. Men här gör man fel menar Skatteverket som granskat resorna.

I alla år har de 81 fritidspolitikerna som sitter i landstingsfullmäktige och beslutar fått ersättning ur landstingets kassa för sina resor. Landstinget tycker att fritidspolitikerna gör resor i tjänsten och betalar ut 27 kronor i ersättning per mil.

Men här har landstinget gjort fel. Politikerna har fått för mycket i ersättning, tycker Skatteverket som granskat resorna. Tidigare har landstingsråden som arbetar på heltid också fått kritik, men det här gäller alltså också samtliga politiker i landstingsfullmäktige

Skatteverket menar att politikernas arbetsplats är landstingsfullmäktige och då är resan dit ingen resa i tjänsten utan en resa till jobbet. och sådana resor får man inte betalt för, dem ska man dra av, menar Skatteverket och kräver en ändring.

Men landstingets ledning står på sig och vill fortsätta betala ut ersättning till sina politiker. Man anser att det ska vara neutralt var man bor i länet, att de som bor långt bort inte ska drabbas av högre kostnader än andra. Landstingsråd och centerpartist Evert Wirfelt säger att man nu ska få Skatteverket att ändra sig