Eksjö

Nya forskare ska ge mer släktforskning

Elisabeth Leek: "Ett unikt tillfälle"
0:57 min

Den ideella föreningen Historiskt centrum i Eksjö satsar nu stort på framtiden och släktforskning. Nästa vecka får föreningen tillgång till två nya forskarplatser.

Satsningen, som realiseras med hjälp av Svenska Emigrantinstitutet  i Växjö, betyder mycket för släktforskningen, enligt Elisabeth Leek vid Historiskt centrum.

– Det är ett unikt tillfälle att kunna komma hit och forska, säger hon.

Historiskt centrum i Eksjö är en ideell förening som funnits i drygt fem år. Det började egentligen som en historisk utställning, men utvecklades senare till en ideell förening som bedriver historisk forskning och dokumentation.

I dag sysselsätter föreningen dessutom ett tiotal personer i arbetsmarknadsåtgärden fas-3. De dokumenterar historiska handlingar och för in dem i databaser och gör dem sökbara.

Med de nya forskarplatserna kommer den som är intresserad att kunna komma till lokalerna i gamla stan i Eksjö till två nyinrättade forskarplatser med tillgång till datorer och databaser som är uppkopplade till Svenska Emigrantinstitutet i Växjö.

Just nu ligger fokus i första hand på släktforskning och på området kring Eksjö, men området kan komma att utvidgas framöver.

– Planen i framtiden är att alla i hela länet ska kunna ha tillgång till detta, säger Elisabeth Leek.

Mer om Eksjö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".