1 av 3
Mats Bojestig. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 3
3 av 3
Här kan du läsa om alla brister på Gislehälsan.
gislaved

Vårdcentral får böta för antibiotika

Mats Bojestig: "Vi räknar med att det ger något"
1:43 min

Den privata vårdcentralen Gislehälsan i Gislaved har skrivit ut så mycket antibiotika på felaktiga grunder att man nu straffas av landstinget.

En granskning av vårdcentralens journaler visar på felaktiga diagnoser och omotiverad medicinering. Och för första gången tvingas landstinget nu kräva in böter av Gislehälsan på grund av kvalitetsbristerna.

– Vi tycker att det är viktigt att vi använder antibiotika på ett restriktivt sätt, säger landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig.

Vilken är den största bristen hos Gislehälsan?

– Det är volymen och den sort man använder.

Landstinget har i över ett års tid försökt få en förklaring och få ned antibiotikaförskrivningen på sju vårdcentraler i länet där det legat för högt. Med dialog och handlingsplaner har man lyckats. Utom i ett fall. Den privatdrivna vårdcentralen Gislehälsan i Gislaved, som startade i samband med vårdvalet, ligger fortfarande så högt att man nu blir straffade av landstinget. Det är första gången sedan vårdvalet, med privata vårdcentraler, infördes för några år sedan.

Har skrivit ut antibiotika på felaktiga grunder

Gislehälsan har journalfört diagnoser som inte är korrekta och därmed skrivit ut antibiotika på felaktiga grunder. Man har också satt in allt för breda sorter av antibiotika. Det "avviker på ett påtagligt sätt från god kvalitet", skriver landstinget. Detta går också tvärt emot den globala kampen som pågår med att få ned förskrivningen för att minska antibiotikaresistens.

Straffavgiften ligger på en procent av den månatliga ersättningen som landstinget ger. Avgiften, som motsvarar 5 000 till 7 000 kronor, kommer ligga kvar tills Gislehälsan kan visa att man fått ned förskrivningen. Inte så stor summa, men landstinget räknar med att markeringen räcker och att man får till en ändring.

– Vi räknar med att det ger något och med den kontakten vi har haft så tror vi absolut att det kommer bli en ändring, förklarar Mats Bojestig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".