Gertrud Davidsson var kritisk redan innan omorganisationen. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio.
mullsjö

Hård kritik mot Mullsjös förskolor

"Jag är inte förvånad men lättad"
1:45 min

Skolinspektionens hårda kritik mot verksamheten i Mullsjö kommuns förskolor kom i går som en chock för många. Men alla var inte lika förvånade.

– Jag är inte förvånad men samtidigt är jag lättad. Det var precis ett sådant här beslut som jag trodde skulle komma, säger Gertrud Davidsson, som sitter i barn- och utbildningsnämnden i kommunen för Miljöpartiet, var redan på ett tidigt stadium mycket kritisk till omorganisationerna.

Många var kritiska till omorganisationen redan i höstas och nu får den också hård kritik av Skolinspektionen. Bland annat skriver inspektionen i sitt beslut att förskoleverksamheten markant avviker från de nationella målen men också att samverkan mellan förskolan, förskoleklassen och skolan måste förbättras. Ironiskt nog så var det just det som var en anledning till omorganisationen.

– Det fanns inte någon dialog och det pedagogiska ledarskapet kan alltid utvecklas, men nu har det försämrats. Och ett av syftena när man gjorde omorganisation var att det skulle bli bättre, förklarar hon.

Gertrud Davidsson tycker att beslutet att ta bort förskoleenheten och lyfta upp den tillsammans med den vanliga skolan gjorde att ansvaret blev för stort på den rektor som nu ansvarar för både förskola och skola i kommunen.

– Visst har förskolechefen en stor uppgift samtidigt har en biträdande rektor tillsatts. Vi håller även på att rekrytera en till, säger Lars Eriksson (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Mullsjö kommun.

Reporter: Robert Davidsson
robert.davidsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".