1 av 3
Sven Engström är kritisk. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 3
På kirurgkliniken på Värnamo sjukhus arbetar Gislehälsans ägare som chef. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
3 av 3
Klicka på bilden för att vårdcentralernas remiss-statistik.
gislaved

Tjänar pengar på att remittera patienter

Sven Engström: "Det är väldigt märkligt"
2:21 min

Den privata vårdcentralen Gislehälsan skickar mer än dubbelt så många patienter vidare på remiss. Samtidigt är vårdcentralens ägare också chef för kirurgen på Värnamo sjukhus som tar emot remisserna.

I fredags kunde vi berätta att den privata vårdcentralen Gislehälsan i Gislaved tvingas betala böter till landstinget för att man skrivit ut för mycket antibiotika och dessutom satt felaktiga diagnoser. I dag kan P4 Jönköping avslöja fler brister hos vårdcentralen.

Gislehälsan skickar mer än dubbelt så många patienter vidare på remiss till sjukhuset som andra vårdcentraler, visar intern statistik som P4 Jönköping tagit del av. På så sätt kan man låta landstinget stå för utredningskostnaden för att öka sin egen vinst och nu måste Värnamo sjukhus utreda det här.

– Det är väldigt märkligt. Man borde göra en undersökning på vad det här konstiga beror på, säger Sven Engström, forskare på vårdcentralernas utvecklingssenhet.

Enligt statistik, som tar hänsyn till både ålder och vårdtyngd som P4 Jönköping begärt ut från landstinget, kan man se att Gislehälsan slussar mer än dubbelt så många av sina patienter vidare till sjukhusen via remisser. Faktum är att nästan varannan patient remitteras vidare. Ingen annan av länets 52 vårdcentraler är ens i närheten av att skicka så många.

Slipper dyra kostnader

När en vårdcentral får en remiss godkänd av ett sjukhus, slipper man också dyra utredningskostnader för labbprover, specilistutredning och röntgen. Kostnaden flyttas då från den privata vårdcentralen till landstinget. Även där syns det i statistiken att Gislehälsan har en av de lägsta kostnaderna av alla länets vårdcentraler, näst lägst i kostnad av länets 52 vårdcentraler.

Vid en närmare titt på statistiken uppenbarar sig något ännu märkligare. En stor del av de remisser Gislehälsan skickar går till kirurgkliniken på Värnamo sjukhus. Inte mindre än fyra gånger så många patienter slussas vidare till kirurgen jämfört med snittet hos andra vårdcentraler.

– Man misstänker att det kan vara fråga om en övervältring av kostnader just för en medicinsk service. Men då krävs det att man studerar kirurgkliniken men det har inte vi gjort, säger Sven Engström.

Finns samband mellan sjukhuset och vårdcentralen

Vid en närmare granskning av Gislehälsan visar det sig att det finns ett samband mellan kirurgkliniken och vårdcentralen. Gislehälsans verksamhetschef, Violeta Kassem, visar sig vara gift med kirurgklinikens chef, Ahmed Kassem som dessutom står med som delägare i vårdcentralen. Men det här tycks vara känsligt, för varken Violeta Kassem eller Ahmed Kassem vill svara på frågor om remisserna eller sina dubbla roller. Ahmed Kassem säger att det finns medicinska motiv, men avslutar sedan samtalet.

– Det kan inte finnas någon medicinsk förklaring till det här, utan det måste vara av andra förklaringar, menar Sven Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".