1 av 5
Bengt Andreasson. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
2 av 5
Fåren som överlevde har fått flytta inomhus. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
3 av 5
I den här hagen gick vargen till attack natten till i går. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
4 av 5
Vargen bet ihjäl sex av fåren i hagen. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
5 av 5
Skillingaryd

Vargen dödade sex av hans får

Bengt Andreasson: "Ingen kul syn"
1:57 min

Ännu en gård i Jönköpings län har drabbats av en vargattack. 14 får angreps den här gången. Sex av dem hittades döda i hagen. De andra är skadade.

Förra helgen dödades 21 får på en gård utanför Hestra i Gislaveds kommun. Natten till i går gick vargen till angrepp igen. För enligt Länsstyrelsen i Jönköpings län är det sannolikt samma varg som står bakom den senaste attacken.
– Vi hittade fyra, fem döda tackor och sammanlagt blev det ju sex stycken och det var ingen kul syn, det är tråkigt, säger den drabbade lantbrukaren, Bengt Andreasson till P4 Jönköping.

Det var på hans gård i Ålaryd väster om Skillingaryd som vargen angrep 14 får natten till i går.
– Han har ju varit i närområdet, på flera ställen, så det var väl ingen överraskning att han dök upp här också.

I dag är fårhagen hos Bengt Andreasson tom. Längst ner i hagen rinner Västerån. Antingen har vargen gått genom vattnet - eller hoppat över det meterhöga elstängslet.

37 får gick i hagen. De sex som vargen bet ihjäl ligger nu under en presenning utanför ladugården. Flera är också allvarligt skadade och alla som överlevde är nu inflyttade - men förändrade och oroliga.
– De kände inte igen sin herde i går, det var helt mystiskt, de var rädda för mig, annars kan de komma i flock om jag ropar på dem.

Nu vill Bengt Andreasson se skyddsjakt på vargen som rör sig i skogarna. Och vargen är det enda man pratar om i trakten just nu.
– Det är mycket, alla vill ha bort den, han passar inte in här.

Familjen har också kor med kalvar som går ute och i natt satt han på vakt. För han vet exakt vad han skulle göra om vargen dök upp och han hade geväret i närheten.
– Du skjuter jag den.

En ansökan om skyddsjakt på vargen är inlämnad till Naturvårdsverket. Länsstyrelsen ska diskutera frågan med länets viltförvaltningsdelegation och sedan lämna ett yttrande till Naturvårdsverket.

Under gårdagen fanns personal från länsstyrelsen på plats på paret Andreassons gård för att besiktiga fåren och för att vidta förebyggande åtgärder för att förhindra fler angrepp. Det handlar då om till exempel lapptyg och elnät.

Länsstyrelsen uppmanar nu tamdjursägare i den här delen av länet att öka tillsynen av sina djur, se över stängslen och tänka på att vatten som avgränsning, som på den drabbade gården utanför Skillingaryd, gör det lätt för en varg att komma in i hagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".