1 av 2
Vargen bet ihjäl sex av fåren i hagen. Nu ska beslut om skyddsjakt tas. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
2 av 2
Bengt Andreasson. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

Beslut om skyddsjakt på varg tas i veckan

Fårägare: "Det måste bli beslut om skyddsjakt"
1:42 min

På tisdag ska länsstyrelsen besluta hur de ställer sig till skyddsjakt på vargen som i helgen dödade får i Ålaryd. Det var den andra på kort tid i Jönköpings län.

– Jag vill inte uttala mig nu, det är många personer som ska tycka och tänka här, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

I morgon ger länsstyrelsen i Jönköpings län sin syn på skyddsjakt på vargen. Sedan tar Naturvårdsverket beslut i frågan.

På mindre än en vecka har vargen attackerat och bitit ihjäl nästan 30 får, vid två olika tillfällen. I helgen attackerades Bengt Andreassons får i Ålaryd utanför Skillingaryd. Sex tackor dödades.

– Det var ingen kul syn. Det måste bli beslut om skyddsjakt på den här så att vi som har vapen får tillåtelse att vakta ut den och skjuta den, säger han. 

Bengt Andreasson har flyttat in de överlevande fåren. Men korna och kalvarna som går kvar ute får han vakta på nätterna.

Även länsstyrelsen är ute, i natt har de åkt runt i området för att skrämma vargen om den kommer fram. Länsstyrelsen tror att samma individ ligger bakom båda attackerna. Men än vet de inte mycket om den.

– Vi vet bara att det är en varg. Vi vet inte kön och inte ålder. Men av erfarenhet brukar det vara unga hanar som vandrar ned till södra Sverige.

När skyddsjakt kan bli verklighet  beslutas av Naturvårdsverket .

– Sen görs det ganska snabbt. Kanske redan i mitten av veckan, säger Linda Andersson på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".