Foto Karin Malmsten/Sveriges Radio.
sjukvård

Sjukhus ska granska Gislehälsans siffror

Sjukvårdsdirektör om turerna kring Gislehälsan
1:57 min

– Självklart kommer vi följa detta. Det säger sjukvårdsdirektören på Värnamo sjukhus, där man nu kommer agera efter P4 Jönköpings granskning av vårdcentralen Gislehälsan.

Efter P4 Jönköpings granskning av den privata vårdcentralen Gislehälsan i Gislaved, ska nu Värnamo sjukhus granska siffrorna.

Som vi tidigare kunnat berätta remitterar Gislehälsan nästan varannan patient och kan på så sätt slippa undan utredningskostnaderna, samtidigt som vårdcentralens ägare sitter på dubbla stolar. Nu agerar sjukhuset, säger Ingeborg Franzén som är tillförordnad sjukvårdsdirektör på Värnamo sjukhus.

– Vi kommer naturligtvis höra med primärvårds- och vårdvalsenheten om hur man jobbar med de här frågorna och sedan får vi självklart fortsätta den här dialogen, säger Ingeborg Franzén.

Det stormar rejält kring den privata vårdcentralen Gislehälsan. Under förra veckan berättade P4 Jönköping att Gislehälsan får straffavdrag på sin ersättning från landstinget eftersom man skriver ut för mycket antibiotika till patienterna, trots flera påstötningar.

Dessutom har det visat sig att vårdcentralen skriver ut nästan fyra gånger så många remisser till kirurgen som andra vårdcentraler gör och därmed lastar man över utredningskostnaden på landstinget. Vårdcentralen ägs och drivs av paret Ahmed och Violeta Kassem. Ahmed Kassem är samtidigt chef på kirurgen - som tar emot och godkänner alla remisser. De många remisserna som Violeta Kassem och hennes personal skickar går alltså till en klinik där hennes man är chef.

Men det innebär inget jävsförhållande, tycker sjukvårdsdirektör Ingeborg Franzén på Värnamo sjukhus.

– Landstinget har ju den policyn att man tillåter att man har delägarskap även om man har en anställning. När det är remisser som kommer till kirurgen så är det ju inte verksamhetschefen som bedömer de remisserna.

Men att hans fru remitterar fyra gånger så många som vanligt till en verksamhet där hennes man är verksamhetschef, ser inte det dåligt ut?

Vi bevakar, precis som jag säger, att vi får remisser som är grundade på ett behov hos våra invånare.

Så du tror det är naturliga orsaker bakom?

Jag känner inte till orsakerna, säger Ingeborg Franzén.

Hon menar att Värnamo sjukhus har kontroll över sina kostnader och att de hela tiden följer utvecklingen när det gäller remisserna och att det inte är Ahmed Kassem själv som godkänner remisserna.

Men någon specifik kontroll av just Gislehälsans remisser har inte gjorts, det är upp till vårdvalsenheten tycker Ingeborg Franzén och där för man nu en dialog med Gislehälsan.

Men efter P4 Jönköpings granskning ska nu Värnamo sjukhus titta närmare på siffrorna.

– Självklart kommer vi följa detta.

Violeta och Ahmed Kassem har avböjt en intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".