1 av 2
Naturvårdsverket ska besluta om det blir skyddsjakt på vargen i länet. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
2 av 2
Döda får efter en av vargattackerna i länet. Arkivbild, foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

Ett steg närmare skyddsjakt på varg

"Tre kriterier måste uppfyllas om det ska bli skyddsjakt"
9:30 min

I dag sa länsstyrelsen ja till skyddsjakt av vargen som härjat i Jönköpings län. Så nu ska Naturvårdsverket besluta om det blir skyddsjakt eller inte.

Nu är det helt klart att länsstyrelsen godkänner skyddsjakt på vargen som härjat i Jönköpings län. Men, det är inte de som tar beslutet om själva skyddsjakten. Länsstyrelsen lämnar bara ett yttrande till Naturvårdsverket som tar definitivt beslut tidigast onsdag eftermiddag.

– Även om Naturvårdsverket skulle tillåta skyddsjakt på den här individen så kommer länet att beröras av fler vargar i framtiden. Därför måste vi arbeta långsiktigt med förebyggande åtgärder som till exempel rovdjursavvisande stängsel, säger Linda Andersson som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Naturvårdsverket har tre kriterier som måste följas för att de ska kunna ta beslut om skyddsjakt. Det första är att det ska ha varit en allvarlig skada på egendom, och i det här fallt handlar det om får.

Det andra är att man ska ha vidtagit åtgärder i förebyggande syfte. När det gäller varg räcker det ofta med att man har ett bra fårstängsel. Och det tredje kriteriet är att vargen inte är genetisk viktig för vargstammen i Sverige.

– Alla kriterier måste vara uppfyllda, säger Helene Lindahl, handläggare på Naturvårdsverket. 

Det som försvårar är att vargen är svår att spåra under sommaren. Ett sätt kan vara att hitta andra vargar för att utesluta att vargen i länet inte är en genetiskt viktig varg.

– Skulle det vara en av vargarna som nyligen har vandrat till Sverige eller deras avkomma så är det ett problem, säger Helene Lindahl

Naturvårdsverket kommer att meddela sitt beslut om skyddsjakt under de närmaste dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".