1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 2
jönköpings län

Beslut om skyddsjakt drar ut på tiden

Det blir inget beslut om skyddsjakt på vargen som härjat i Jönköpings län förrän nästa vecka. Naturvårdsverket vill först ha svar på dna-prover som håller på att analyseras.

Länsstyrelsen har skickat in hårstrån och spillning från den varg som har dödat 27 får i Jönköpings län till ett viltskadecenter.

Proverna ska hjälpa till att spåra om det var en skandinavisk varg eller om det är en varg från som invandrat från Finland eller Ryssland. Eftersom Sverige behöver invandrande vargar för att få in nya gener så måste Naturvårdsverket väga vinsten med de nya generna mot skadorna som vargen har orsakat.

Provsvaren väntas bli klara på måndag eller tisdag nästa vecka. Beslutet som Naturvårdsverket tar så kan det överklagas till förvaltningsrätten och kammarrätten, så även om Naturvårdverket säger ja till skyddsjakt så kan det ta lång tid innan beslutet vinner laga kraft.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".