Bengt Dahlqvist, moderat ordförande för regionförbundet. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
Jönköpings län

Kultur ska göra länet attraktivt

"Näringen är viktig för tillväxten"
2:16 min

Med kulturens hjälp ska länet bli mer attraktivt och få stark tillväxt. Det är en viktig del i den strategi för länet som antogs av regionförbundet igår. Och nu satsar länsstyrelsen extra på de kulturella och kreativa näringarna.

Den regionala utvecklingsstrategin RUS som klubbades av regionstyrelsen i fredags ska visa vägen för regionens samlade arbete med utveckling och tillväxt. Strategin visar hur den nya Regionen som bildas, Region Jönköping Småland, ska bli framgångsrik och växa fram till 2025.

I detta finns länsstyrelsens satsning på kulturen som näringsgren. Det handlar om exempelvis design, men också om satsningar på turistnäringen där projektpengar utlyses och kan sökas.

– De kulturella och kreativa näringarna ett led i tillväxten, säger Bengt Dahlqvist (M), ordförande för Regionförbundet.

– Det börjar i ganska liten skala och så hoppas vi kunna öka på efter hand.

Frågan om de kulturella och kreativa näringarna lyftes i och med att man har fått pengar av staten.

– Det har väl inte varit bortglömt, men på något vis har vi ändå blivit påminda mer.

Enligt Bengt Dahlqvist handlar det om att ge de små företagen uppmärksamhet.

– Och det kan hjälpa till på exempelvis turistsidan så att vi får ytterligare människor att turista i vårt län, säger han.

Inom RUS ingår även landstinget och dess regionala kulturplan. Landstinget arbetar med den mer konkreta delen av kulturen som bibliotek, museum och musik. Anders Pansell är kristdemokrat och 1:e vice ordförande i regionstyrelsen.

– Allt detta har med attraktivitet att göra, det har med välbefinnande att göra. Och där betyder kulturen väldigt mycket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".