Busslinje 2 är en av de linjer som inte kommer gå om busstrejken når Jönköping vid midnatt. Arkivbild, foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Strejk

Jönköpings stadsbussar i strejk vid midnatt

Om ingen lösning nås under dagen kommer busstrejken att utökas vid midnatt i kväll. Då drabbas också stadstrafiken i Jönköping när personalen som jobbar med service och i verkstaden tas ut i strejk.

Keolis, som kör stadstrafiken i Jönköping, tillhör de bolag där kommunal varslat om stridsåtgärder. I Stockholm och Umeå står bussarna helt stilla sedan förra veckan och vid midnatt tas service- och verkstadspersonal i Jönköping ut i strejk, vilket betyder att bussarna inte kan tankas eller säkerhetskontrolleras.

Det kommer inte att märkas i morgon måndag, förmodligen, utan Länstrafiken räknar med att kunna köra som vanligt. Men på tisdag dras busstrafiken ner rejält. De tre stomlinjerna 1, 2 och 3 prioriteras och kommer att gå, liksom linje 11 och 16. Men de andra linjerna kan inte köras. Och på onsdag blir det helt stopp, då finns det enligt Länstrafiken inga bussar att köra med. Alla stadsbussar, liksom linje 119 står då stilla, och bussresenärerna får välja andra sätt att ta sig fram på.

Det fackförbundet strider för är delvis lönerna, men framför allt handlar det om bussförarnas anställningstrygghet, där facket vill att förarna ska få jobba kvar även när man byter operatör för trafiken.

Länstrafikens hemsida kan du läsa mer om vilka effekter strejken får, om den bryter ut vid midnatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".