Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Jönköpings län

Skogen - inkomstkälla eller friluftsoas?

Publicerat söndag 23 juni 2013 kl 09.00
Kommunerna funderar: vad ska man med skogen till?
(1:41 min)
1 av 2
Sven-Åke Svensson, kommunekolog Eksjö, tror att man både kan tjäna pengar på skogen och njuta av den. Foto: Dan Segerson/Sveriges radio.
2 av 2

Flera av länets kommuner äger väldigt mycket skog. På listan över länets 100 största skogsägare finns såväl landstinget som nio av tretton kommuner. Och i flera av dem pågår nu en diskussion om vad man skall ha skogen till: tjäna pengar eller använda den för friluftsliv och rekreation?

En sådan kommun är Eksjö där Sven-Åke Svensson är kommunekolog.

– Det har svängt lite fram och tillbaka. Ett tag var man väldigt mycket inne på att pengarna skulle in, medan man på senare tid, när man har börjat tänka i banorna att medborgarna ska ha tillgång till rekreation i närheten av Eksjö, har börjat backa litegrann. Men samtidigt vill man ändå ha någon form av utkomst.

Landstinget och länets kommuner äger mycket skog, totalt cirka 15 000 hektar. Traditionellt har kommunerna använt sin skog för att städer och samhällen ska kunna växa, men även för att tjäna pengar.

Nu förs en diskussion i flera kommuner vad skogen skall användas till i framtiden. Den ena sidan ser fortfarande skogen som en investering som ska ge god avkastning. Den andra sidan vill använda skogen för friluftsliv och rekreation för att locka fler att bosätta sig i kommunen och då kan man inte skapa kalhyggen och stora planteringar.

Men Sven-Åke Svensson menar att med ett modernt skogsbruk, så borde man kunna erbjuda både och.

– Jag tror att man kan kombinera det på ett bra sätt.

I skogarna finns stora värden, men att sälja av den kommunala skogen tror inte Sven-Åke Svensson på.

– Nej, kommunen har ju ett ansvar att se till att det finns mark i egen ägo som gagnar medborgarna i dag. Vi vet hur pass hälsosamt det är att vara ute i skogen, men vi behöver lära folk att vara ute i skogen.

Så mycket skog äger kommun och landsting

Ägare, antal hektar skog i länet

  • JÖNKOPINGS KOMMUN 2948
  • VÄRNAMO KOMMUN 1996
  • VETLANDA KOMMUN 1513
  • JÖNKÖPINGS LÄNS LANDSTING 1389
  • GISLAVEDS KOMMUN 1309
  • NÄSSJÖ KOMMUN 1116
  • EKSJÖ KOMMUN 1083
  • SÄVSJÖ KOMMUN 881
  • TRANÅS KOMMUN 710
  • VAGGERYDS KOMMUN 604
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".