1 av 5
Resterna av Rusta i Gislaved efter nattens brand. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 5
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
3 av 5
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
4 av 5
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
5 av 5
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Gislaved

Rusta helt förstört efter brand

Informationschefen: "Vi har fokus på personalen"
2:40 min

Arbetet med att röja upp efter den stora branden i varuhuset Rusta i Gislaved i natt pågår fortfarande. Nu fokuseras ledningen på att ta hand om personalen.

- Vi har fokus på personalen och hur de mår. Vi följer de rutiner för den här typen av händelser som vi har, säger Lisa Pers-Ohlsén, informationschef på Rusta.
Rusta har varit drabbade av bränder tidigare, men aldrig av den här omfattningen.

Nio anställda drabbade
Varken brandorsak eller hur stora värden det handlar om, som har brunnit upp - ja det vet inte Rusta idag, eftersom allt ännu så länge handlat om att ta hand om de nio anställda.
-De kommer att få arbeta på något av de andra Rusta-varuhusen i kedjan, säger informationschefen.

Framtiden för varuhuset i Gislaved
Lisa Pers-Ohlsén säger också, att inget är bestämt om Rustas framtid i Gislaved, det har itne ens varit på tal, för allt handlar om personalens välmående än så länge.

Grannen väcktes

Varuhuset blev totalförstört. Nu krävs grävmaskin för att släcka det sista. Carina Ek  bor granne med Rusta i Gislaved och vaknade av ljud från branden.
- Jag hörde först en massa smällar och sånt. Jag trodde först det var en massa ungdomar som körde runt med sina bilar och hade streetrace. Så jag somnade om.

Sotflagor i grannträdgården
- Men så ringde en kille och sa att Rusta brann och undrade om vi hade något brandfarligt på tomten. Och jag såg ju att jag hade fullt med sotflagor på tomten. Det är för jävligt.
- De säger att det är anlagt men jag vet inte.

Väntar på grävmaskin
De ryker fortfarande av spillrorna som butiken är nu. Thomas Svensson är räddningsledare på plats.
- Nu väntar vi på en grävmaskin. Byggnaden har rasat in. För att kunna släcka det sista under de inrasade takmassorna så behöver vi en grävmaskin för att kunna dela på konstruktionen och släcka.

Läs mer

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".